Șeful Deparamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, a declarat, miercuri, la Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, că toate instituțiile statului urmăresc, la toate nivelurile, tentativele de dezinformare de pe rețele de socializare, făcute de persoane care îndeamnă populația să nu respecte măsurile impuse de autorități în perioada stării de alertă, fapt care, avertizează Raed Arafat, poate pune în pericol viața altor oameni și poate duce la apariția unui val doi de îmbolnăviri cu noul coronavirus mai serios decât cel înregistrat în prezent.
Potrivit lui Raed Arafat, instituțiile lucrează pentru a combate ideile false propagate în spațiul virtual printr-o informare corectă, iar la acțiunea autorităților s-au alăturat și grupuri de voluntari.
„Este în atenția tuturor atacul care e pe rețelele de socializare pentru a deforma realitatea, pentru a da informații false, pentru a explica că virusul nu există, pentru a minimaliza atenția populației și pentru a creea grupuri de oameni care să vină împotriva celor care încearcă să implementeze soluții pentru a preveni răspândirea infecției. Toate instituțiile statului sunt preucupate de acest lucru, la toate nivelurile. Toate serviciile noastre de comunicare, la nivelul IGSU, la nivelul DSU, la nivelul Grupului de Comunicare Strategică, încercăm să combatem. Avem și grupuri de voluntari care încearcă să combată ideile false care sunt răspândite chiar extrem de agresiv în rețelele de socializare”, a spus Raed Arafat.
În plus, șeful DSU a precizat că autoritățile sunt în legătură cu responsabilii rețelelor de socializare pentru a determina dacă cele spuse online sunt expresia libertății de explimare sau atacuri premeditate.
„Cea mai importantă metodă este să depistăm ce se vine cu el ca informații false și să le combatem, prin informare corectă, e cea mai importantă metodă. Bineînțeles că poți să vezi dacă sunt atacuri concertate, te duci și explici la operatorul, la responsabilul rețelei de socializare, sunt discuții cu toate rețelele de socializare, pentru că dacă vezi de undeva vine o dezinformare consistentă, continuă tot timpul, ei au metode prin care să verifice acest lucru, să vadă de unde vine și dacă e într-adevăr ceva de exprimare de liberă opinie sau dacă e ceva direcționat pentru manipularea opiniei publice”, a declarat Raed Arafat.
„Dar, din punctul nostru de vedere, poate că cea mai bună metodă rămâne metoda informării corecte a populației și demontării minciunilor care apar în spațiul public, pentru că sunt din păcate foarte multe afirmații care pot fi demontate ușor, dar trebuie lucrat și demontate din timp, înainte să ajungă să fie răspândite și crezute de o parte din populație care nu se informează mai departe de la alte surse de informare”, a detaliat șeful DSU.
Raed Arafat a dat exemplu tentativa de a convinge oamenii de a nu respecta regulile de relaxare, precum regulile compensatorii, să nu poarte mască. „Am început să avem oameni care să iasă – Eu am contraindicații la mască, Eu nu pot să port mască, Eu nu vreau să port mască – am început să avem oameni care-ți spun că tot ce s-a întâmplat până acum e o conspirație și dați drumul la totul, deodată. Deci, în pofida acestor afirmații, noi citim rapoarte pe plan internațional și vedem că țări foarte calde sunt afectate, că există probleme foarte serioase în țări precum Brazilia, în zone care sunt foarte calde, Arabia Saudită, care e zonă caldă, există probleme, există un număr mare de cazuri, noi încercăm să explicăm acest lucru”.
„Cel mai grav lucru e încercarea de a demontra oamenilor că ce zic autoritățile nu e adevărat și să nu le ascultați, și aici, normal, începe să se creeze un lanț de evenimente: faptul că nu se respectă, faptul că se revoltă lumea împotriva deciziilor autorităților și faptul că asta ajută din nou să intrăm într-un impas cu virusul și poate un val doi serios sau chiar mai serios decât ce am avut, pentru că o mie și ceva de decese, totuși, a fost serios că am pierdut oameni, dar eram mult mai bine controlați decât în alte zone ți dacă nu se respectă regulile, e posibil să ne trezim cu o situație mult mai gravă decât cea prin care am trecut. Deja aceste vorbe le spunem de ceva timp și atacurile împotriva lor sunt destul de intense, pe toate liniile și pot să facă pe cineva care ajută să spună: Noi de ce ajutăm, care este motivu pentru care să ne implicăm, pentru că de fapt nu e nimic. Toate aceste aspecte sunt foarte importante de luat în considerare. Orice informație falsă poate să ducă la punerea în pericol a vieții altora”, a conchis șeful Raed Arafat.
Parlamentul se reunește, miercuri, în ședință comună, pentru a vota solicitarea premierului cu privire la încuviințarea stării de alertă pe teritoriul României, instituită, luni, prin hotărâre de Guvern.
Starea de aleră a fost instituită luni prin HG 394/2020, în baza Legii 55/2020, include măsuri și sancțiuni și își produce efecte până la încuviințarea în Parlament.
Președintele Klaus Iohannis a avertizat marți, în cadrul unei declarații de presă la Palatul Cotroceni, că va fi obligat să reimpună o nouă serie de măsuri restrictive, dacă cetățenii nu vor respecta restricțiile impuse de Guvern, subliniind că în ultimele zile au existat comportamente în contradicție cu normele sanitare și a făcut apel la autorități locale să-ți asume un rol proactiv în acest sens.